Съвети за разумно използване на топлинната енергия

14 Декември 2021

Започваме кампания за разумно управление на топлинната енергия, предвид предстоящите празници и по-студените зимни месеци.

1. Оставете вентилите на средна позиция. При максимално отваряне през цялото време рискувате затварянето на достъпа на топлина в радиатора.

2. Не се стремете да поддържате еднаква температура във всички стаи през сезона. Така не пестите енергия.

3. Оставете вентилите на втора степен при кратко отсъствие от дома. Така ще поддържате добра температура на помещението и ще го затоплите по-лесно, когато сте вкъщи.

4. Не затваряйте вентилите докрай при дълго отсъствие от дома. Оставете ги на деление „звездичка“ и ще поддържате минимална температура без замръзване.

5. Не отоплявайте няколко помещения с един радиатор. Така той консумира големи количества енергия.

6. Искате да проветрите, но да запазите топлината? Отворете широко прозорците за 5 минути и завъртете вентила на деление „звездичка“.

7. Не оставяйте термостатичния вентил дълго време под прякото действие на студен въздух. Така рискувате той да се отвори автоматично на максимална степен и да консумира голямо количество енергия.

8. 1 градус понижение на температурата – на толкова се равнява 6% икономия на енергия. Затова не бива да претопляме помещенията.

9. Не поставяйте допълнителни мебели и декорации пред радиаторите. Те пречат на топлообмена в помещението и се увеличава консумацията на топлинна енергия.

10. Искате да управлявате ефективно топлоенергията в дома си? Качествената изолация и доброто затваряне на врати и прозорци имат голяма роля в този процес.

11. Спестете топлинна енергия – осигурете добро затваряне и изолация на входната врата.

12. Възползвайте се от безплатните източници на топлина като слънчевата светлина. Не спускайте завеси или щори, когато е слънчево.

13. Спуснете завесите или щорите на прозорците през нощта. Така помещенията задържат топлината си по-дълго. Добре е те да не покриват радиаторите, за да не пречат на топлообмена в помещението.

14. Прегледайте общите помещения. Ако има счупени или незатварящи се прозорци, ремонтирайте ги своевременно, за да не се губи навън топлинна енергия.

15. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите. Това води до по-нисък разход на топлинна енергия.

16. Искате да постигнете значителни икономии на топлинна енергия? За тази цел е препоръчително цялата сграда да е топлоизолирана.

Лице, което да бъде инструктирано и обучено за допълване на сградната инсталация и за действия при аварийни ситуации, трябва да има във всяка сграда-етажна собственост. Редовното допълване и обезвъздушаване на вътрешната инсталация е предпоставка за правилното отопление на жилищата в сградата.