Студът декември качва разходите за отопление

Понижението на температурата в дома с 1 градус икономисва до 6% енергия у дома

 

Средната температура в София отчетена до 26 декември от НИМХ е -0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енегрийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление.

 

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на “Топлофикация София” направиха междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Те показват с 13.9 % повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

 

На база на изведените сравнителни анализи Ви съветваме да използвате разумно топлинната енергия, както през почивните дни, така и през целия отоплителен сезон.

 

Ето и някои от практичните съвети за намаляване на сметките, без да се нарушава комфорта у дома:

 

*  Не оставяйте вентила максимално отворен през целия сезон. По този начин той няма да може автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, когато в помещението вече е достатъчно топло. Най-икономично е да оставите вентила на средна позиция.

 

*  Жилището не бива да се претопля, според европейски експерти, понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

 

*  Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия.

 

* Ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

 

*  Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

 

*  Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

 

*  Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.  

 

*  Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак  звездичка (*) и прозорците се отварят широко за 5 минути. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

 

*  Препоръчително е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

 

*  За да се постигнат значителни икономии е препоръчително цялата сграда да се топлоизолира.