Съобщение 05.07.2012 г.

2012-07-05

„Топлофикация София” ЕАД започна подмяната на над 32 км тръби

Екипите ще работят едновременно на 44 обекта в столицата


„Топлофикация София” ЕАД стартира едновременно подмяната на над 32 км тръби и основните ремонти на ТЕЦ „София” и ТЕЦ „София-Изток”. За първи път от близо 6 години компанията ще извърши толкова мащабни ремонтни дейности с основна цел да намали броя на авариите в различни райони на столицата и да гарантира качествена услуга за столичани през отоплителния сезон.  Рехабилитацията ще се извършва както от фирми-подизпълнители, избрани вследствие на проведените обществени поръчки, така и от екипи на компанията. Ще се работи едновременно на 44 обекта, които са с различни нива на трудност и различно време, необходимо за приключване на строителните работи. Докато се подменят участъците по мрежата ще се извършват и основните ремонти в ТЕЦ „София” и ТЕЦ „София-Изток”, така че столичани да изпитат възможно най-малък дискомфорт от липсата на топла вода за времето на ремонтните дейности.

Планираната подмяна на близо 8 км тръби в Топлорайон „Земляне”, около 10 км в Топлорайон „София-Изток”, на 7 км в Топлорайон „София” и на 3 км в Топлорайон „Люлин” ще доведе до спиране на топлата вода в определени участъци на столицата от 10 до 60 дни. С изключение на годишния планов ремонт в централите „Овча купел”- 1 и 2, който вече започна, в останалите райони на столицата ремонтните дейности ще стартират на 18 юли и ще приключат до 30 септември 2012 г.

“Въпреки че сме осигурили частично пренасочване на засегнатите абонати от една топлоцентрала към друга и ще подновяваме топлоподаването поетапно, където е възможно, сме наясно, че някои клиенти ще усетят сериозни битови неудобства. Графиците за рехабилитация на мрежата са направени така, че да могат да се ремонтират най-тежките от гледна точка на аварии райони и да се подмени възможно най-дълго трасе. По този начин в част от кварталите Лозенец и Гео Милев ще бъдат сменени общо близо 5 км тръби наведнъж и това ще остави хората без топла вода за близо 60 дни. Ще положим всички усилия да работим ускорено, защото и за нас това е загуба, но нямаме избор и ремонтите трябва да бъдат извършени. Само за последните 6 месеца авариите в тези участъци на столицата бяха чести, а според нашите данни ситуацията е била подобна и през миналата година.”, каза Стоян Цветанов, изпълнителен директор на Топлофикация София.

 „От 960 км топлопреносна мрежа, едва 150 км са рехабилитирани и именно остарелите тръби са причината за честите аварии в системата. Ето защо тази и следващите три години сме си поставили амбициозната задача да подменим общо 130 км тръби. Това е от изключителна важност и не може да бъде отлагано повече.”, категоричен е Цветанов.

Графикът за ремонтните дейности е публикуван на интернет страницата на компанията www.toplo.bg. Клиентите на компанията могат да направят справка и на телефони: 02/ 859 41 63 и 02 / 958 24 73. „Топлофикация София” ще продължи да спазва законовите изисквания да уведомява своите абонати за ремонтите и спиранията на топлата вода минимум 15 дни предварително. За периодите на плановите годишни ремонти, които засягат отделните квартали, съобщения ще се публикуват и в месечните сметки, така че информацията да достигне персонално до всеки клиент.

Пресцентър „Топлофикация София”ЕАД