„Топлофикация София” ЕАД стартира ремонтната програма за 2012 г. от централите „Овча купел” -1 и 2

2012-06-14

От 2 до 16 юли 2012 г. „Топлофикация София” ще извърши годишен планов ремонт в отоплителните централи „Овча купел”-1 и „Овча купел”–2 и цялостен преглед на топлопреносната мрежа. Във връзка с това двете централи ще бъдат спрени, което налага временно прекъсване на топлоподаването към захранваните от тях абонати за посочения период.

С  това стартира мащабната ремонтна програма на компанията за 2012 година. За първи път път от близо 6 години ще бъдат извършени толкова мащабни ремонти на съоръженията в топлоизточниците и по топлопреносната мрежа в различни райони на столицата. В рамките на експлоатационния процес те подлежат на периодични прегледи и ремонти на отделни елементи. Това не може да бъде направено без цялостно спиране на работата на съответната централа и е регламентирано в нормативната уредба, свързана с експлоатацията на енергийни съоръжения и обекти.

„Въпреки че ремонтите са планирани за ваканционния сезон и ще бъдат извършени максимално бързо, сме наясно, че те ще причинят битови неудобства на хората, които ще останат без топла вода. Това обаче се прави в тяхна полза, защото само с извършването на основен технически преглед в централите и по топлопреносната мрежа  можем значително да намалим авариите по време на отоплителния сезон. Затова ще приемем естественото недоволството, но не можем да поемем риска да оставим клиентите си на студено.”, категоричен е Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на „Топлофикация София”. „Миналата студена зима ни показа, че отлагането на тези ремонти за толкова дълъг период не води до нищо добро. Затова въпреки ограничените финансови възможности, сме предвидили средства и сме мобилизирали целия вътрешен ресурс, за да направим необходимото.”, допълни той.

През 2012 година „Топлофикация София” ЕАД  планира да рехабилитира и общо 32 км. от топлопреносната мрежа в столицата. Клиентите, които се налага да останат временно без топла вода заради ремонтите по мрежата и централите, ще бъдат уведомени съобразно закона минимум 15 дни предварително. При възможност столичани ще бъдат известявани и по-рано. За периодите на плановите годишни ремонти, които засягат отделните квартали, съобщения ще се публикуват и в месечните сметки, така че информацията да стигне персонално до всеки. Клиентите могат да направят справка и на телефони: 02/ 859 01 95, 02 / 859 41 63 и 02 / 958 24 73, както и на сайта на „Топлофикация София” www.toplo.bg.