Ново лого

2012-05-17

Близо 400 проекта участваха в конкурса, обявен от компанията и Националната художествена академия
“Топлофикация София” вече е с ново лого, след като приключи конкурса, обявен от компанията и Националната художествена академия в началото на февруари. Конкурсът се проведе в три етапа, в които участниците имаха възможност да представят своите идейни проекти и начините за реализация им. На финала журито единодушно определи Невена Колева за победител и тя бе поканена да разработи предложението си съобразно съответните изисквания за създаването на нов бранд на компанията. Новото лого на “Топлофикация София” представлява стилизиран радиатор и универсалния символ за градус.


„Основната причина за промяна във фирмената визия на „Топлофикация София” е, че по-рано тази година Патентното ведомство постанови решение, с което дружеството загуби права върху досегашното си лого и това наложи изработването на нова корпоративна идентичност. Рискувахме сегашния корпоративен знак да се използва недобронамерено и това да навреди на нашите клиенти.”, каза Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД. “Убеден съм, че новото ни лого е лесно разпознаваемо, адекватно и модерно. То е символ и на едногодишните ни усилия в посока превръщането на „Топлофикация София” в търговска компания, която е отворена към своите клиенти и работи постоянно за повишаване както на качеството на услугата, така и на доверието към нас.”, допълни той.
Десетки желаещи заявиха готовността си да станат част от изграждането на новата визуална идентичност на „Топлофикация София” ЕАД. В първия етап на конкурса те изпратиха над 400 различни идейни предложения, който бяха разгледани в детайли от  компетентно жури с председател проф. д. изк. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА. Сред тях бяха селектирани четирите най-запомнящи се и интересни предложения, които преминаха на втори етап. В рамките на следващия етап финалистите разработиха детайлно своите проектите и съставиха указател за изискванията към определяне визията на всички оставащи елементи – шрифтове, запазени цветове, фирмени бланки, визитки, информационни табели и др. След разглеждането на крайните предложения журито излъчи като победител Невена Колева, която вече е поканена да реализира проекта си.
 Невена Колева е възпитаник на НХА, специалност „Книга и печатна графика“. Работи в областта на графичния дизайн. Както сама признава, говоренето не й е  силата. Оставя работите си сами да говорят за себе си.
Конкурсът за изготвяне на ново лого на „Топлофикация София” ЕАД  е реализиран със средства от извънлицензионната дейност на компанията, които не се калкулират в сметките за топлинна енергия.
Георги Павлинов Павлов е автор на проектите, класирани на второ и трето място. Завършил е Художествената гимназия в гр. Сливен и Националната художествена академия, специалност „Плакат и визуална комуникация” със степен магистър при проф. Иван Газдов.