60 години българска топлоенергетика

2009-03-20

22 март 1949г. е записан в историята на българската енергетика с пускането на първата градска топлофикационна електрическа централа в България – ТЕЦ ”София”. Преди 60 години енергетиците избрали символично началото на пролетта, за да започнат експлоатацията на първите в страната парен котел и турбина.
Решението на Народното събрание от 1947г. за развитие на енергийния отрасъл било посрещнато с изключителен ентусиазъм и готовност за денонощен упорит труд. Ветерани, участвали в изграждането на ТЕЦ „София”,  си спомнят как за немислимо кратко време, с неимоверни усилия изградили буквално в полето първо  железопътната линия, по която доставяли въглищата, после хранилищата и системите за натрошаване и смилане на горивото. Накрая били построени и сградите, където разположили пристигналите от Съветския съюз 3 парни котли и 2 турбини. Любопитна подробност е, че първите съоръжения били европейско производство, на фирмите „Бабкок-Уилкокс” и „Викерс”.


През следващите месеци влезли в експлоатация и останалите производствени мощности на новопостроения ТЕЦ”София”, била изградена и първата парна магистрала за промишлеността. Така били положени основите на българската топлоенергетика. За онези паметни дни напомня камъкът-мемориал, които се намира на входа на днешния ТЕЦ”София”.


През годините името на енергийното предприятие било променяно няколко пъти – „ТЕЦ”Надежда”, ТЕЦ”Сталин”, ТЕЦ”София”. Оттук е започнал професионалния път на мнозина известни български специалисти в енергетиката – Димитър Ковачев, проф. Симеон Батов, проф. Константин Шушулов и др.
В ТЕЦ”София” се осъществява комбиниран цикъл на производство на топлинна и електрическа енергия. Близо 100 000 столичани, които живеят в централната градска част, в кварталите Надежда – 1 и 2, Свобода и Света Троица, както и големите държавни и административни сгради в града, получават топлинна енергия от най-старата централа в София.

Пресслужба „Топлофикация София”АД