С 39% по-ниски сметки за март ще получат столичани

2012-04-12

С 39% по-ниски сметки за март ще получат столичани

88% от абонатите на „Топлофикация София” са с фактури до 150 лв.

Средно с 39% по-ниски ще са мартенските сметки за топлинна енергия, които ще получат столичани спрямо фактурите за февруари, показват данните на Изчислителния център на “Топофикация София”. През миналия месец абонатите на компанията са консумирали и 39% по-малко топлинна енергия в сравнение с предходния месец или с 234 120 МВтч. по-малко.  По данни на НИМХ към БАН средномесечната температура в София през март е била +6,8 °C.

Според данните на Изчислителния център на „Топлофикация София” близо 88% от абонатите на компанията ще получат сметки за март 2012 г. до 150 лв.

Освен по-топлите мартенски дни за оптимизирането на потреблението на столичани важна роля играят автоматизираните абонатни станции. Модерните съоръжения, които разполагат с външни датчици, регулират подаването на топлина до сградата съобразно промените в температурата на външния въздух и потреблението на топлинна енергия в жилищата. Това позволява да бъдат реализирани до 30% икономии на топлинна енергия в сградата и предпазва клиентите от натоварване на сметките в преходните периоди, когато през деня температурите са високи, а през нощта-ниски.

От „Топлофикация София” припомнят, че ежедневно следят прогнозите за времето и имат готовност да започнат поетапното спиране на топлоподаването в столицата при наличие на три последователни дни с външни температури над 12°C и благоприятна дълготрайна прогноза. До този момент според данните на НИМХ към БАН, с които разполагаме, не дават основание да се пристъпи към общо спиране на отоплението.

Пресцентър “Топлофикация  София” ЕАД