Януарски сметки за парно

2012-02-11

Януарските сметки за парно с 10% по-високи в сравнение с миналогодишните

Въпреки големите студове столичани са увеличили потреблението си само с 2% в сравнение с януари 2011г.

Сметките за парно за януари 2012 година са средно с 10% по-високи от тези за същия месец на миналата година. Това показват данните на Изчислителния център на „Топлофикация София”. През януари 2011г. компанията е доставила на своите битови потребители 579 492 МВтч топлинна енергия. Въпреки че този януари е било категорично по-студено, а компанията има и с 5000 абонати повече в сравнение с 2011 г. е отчетен  само 2% ръст на общата консумация на столичани. По данни на НИМХ на БАН средномесечната температура през изминалия месец е била -2,1 оС, а през същия месец на 2011г. с 1 градус по-висока – -1,1 оС. В същото време цената на топлинната енергия тази година е с около 8% по-висока (96.096 лв. за МВтч с вкл. ДДС) в сравнение с януари 2011 година (88,932 лв. за МВтч с вкл. ДДС).

„Данните показват категорично, че за една година столичани са оптимизирали значително потреблението си. Това се дължи на умението на нашите клиенти да управляват потреблението си, предприетите мерки за саниране и изолация, а също така и подмяната на старите абонатни станции в София с нови. През 2011 година „Топлофикация София” приключи този процес в над 95% от сградите, а това е ключово, защото може да доведе до близо 30% оптимизация на консумацията в тях.”, обясни Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на „Топлофикация София”. 

По данни на Изчислителния център на „Топлофикация София” въпреки големия студ и по-високата цена 65% от столичани ще получат сметки за януари под 150 лева. За сравнение през януари 2011 година групата на домакинствата с такива сметки е била по-малка – 55%.
 
Заради сериозната разлика в температурите по-осезаемо е средното увеличение на сметките за януари спрямо декември. Според данните на Изчислителния център на компанията то е 17% и се дължи изцяло на по-високото потребление в столицата. През януари компанията е доставила на клиентите си общо 591 219 МВтч топлинна енергия, което е с 87 633 МВтч повече в сравнение с декември 2011 г. Основната причина за това е ниската средномесечна температура от -2,1 оС  (при +1,4 оС за декември 2011 г.). През януари НИМХ на БАН е регистрирал 21 дни с отрицателни среднодневни температури, като в последните дни на януари те са достигнали до минус 13 градуса. Цената на топлинната енергия не е променена и през двата месеца е 96.096 лв. с включен ДДС.

„В пиковите часове на януари, когато температурите паднаха значително под нулата, „Топлофикация София” произвеждаше около 1700 Мвт топлинна енергия и още около 200 Мвт електрическа. Такова количество енергия приблизително произвеждат два от реакторите на АЕЦ „Козлодуй”. В тези граници беше пиковото потребление на столичани в най-натоварените сутрешни и вечерни часове на денонощието. Очакваме тази тенденция да се запази и за февруари, като се има предвид, че през първите 10 дни на месеца термометърът показваше и до  минус 15 градуса и  консумацията на столичани отново достигаше пикове.”коментира Цветанов.

В месечните си фактури клиентите могат да видят посочено количеството енергия, отчетено по общия топломер в тяхната сграда. Това количество консумирана топлинна енергия се разпределя на всеки отделен имот според прогнозния дял, определен от фирмата – топлинен счетоводител и може да се провери на втората страница на месечната фактура под № 22. По правило, ако клиент е имал доплащане при изравнителната си сметка през миналия сезон, за този сезон му е определен по-висок прогнозен дял и съответно той плаща за по-голямо количество топлинна енергия. По тази причина и сметките му през настоящия сезон логично ще бъдат по-високи от сметките през предходния. След изготвянето на изравнителната сметка, ако клиентът е потребявал по-малко от определения прогнозен дял, сумата ще му бъде върната.
Пресцентър „Топлофикация София”ЕАД