„Топлофикация София” изплаща редовно задълженията си към Булгаргаз

2011-11-10

„Топлофикация София” изплаща редовно задълженията си към Булгаргаз

Ръководството на дружеството прави необходимото софиянци да не останат без топло през зимния сезон

„Топлофикация София” изплаща редовно задълженията си към Булгаргаз. Паричният поток, който постъпва в касите на дружеството, приоритетно се насочва за покриване на задълженията към доставчика на газ. За първи път от години компанията редовно погасява задълженията си към Булгаргаз, като покрива изцяло плащанията за текущото потребление на газ и по график разсрочените стари задължения.
Едновременно с тези плащания ръководството на „Топлофикация София” успя за 10 месеца да намали до 74 милиона лева наследения от предишното ръководство дълг от 107 милиона лева. Към момента „Топлофикация София” дължи на газовото дружество 85 млн. лв. – просрочени и текущи задължения  като само от началото на м. ноември до днес са преведени 4.5 млн. лв. и дружеството продължава регулярно да се издължава.  Общо от началото на годината до 31 октомври 2011 г. компанията е платила на Булгаргаз 373 млн. лв. при фактурирани към 31 октомври 2011 г. 349 млн. лв.

Причината за натрупване на текущите задължения на дружеството към газовия доставчик е в начина на разплащане от една страна между „Топлофикация София” и Булгаргаз, а от друга между „Топлофикация София” и нейните абонати. Дружеството заплаща авансово доставките на газ, но получава парите за потребената топлинна енергия от клиентите си до два месеца след това. Допълнително сметката за синьо гориво се увеличава през отоплителния сезон, когато се изразходва по-голямото количество газ. Тогава дружеството натрупва задължения, които през летните месеци постепенно изплаща.

“Искаме да успокоим абонатите си, че няма да допуснем столицата да остане без отопление през зимата. Ръководството на дружеството прави всичко необходимо, за да гарантира отоплителния сезон на столичани. Благодарим на онези 74% от нашите абонати, които редовно плащат сметките си и осигуряват паричния поток на „Топлофикация София”, за да могат столичани да имат своя топлинен комфорт през зимата”, каза Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД.


                Пресцентър  “Топлофикация  София” ЕАД