Съобщение 17.10.2011г.

2011-10-17

„Топлофикация – София” пусна парното в столицата
Хората да отворят винтилите на радиаторите си напълно и да проверят топломерите, съветват от дружестото
   „Топлофикация – София” започна поетапното масово пускане на отоплението в столицата от днес на обяд. Решението за старта на отоплителния сезон беше взето след като НИМХ към БАН предостави официално на дружеството дългосрочната прогноза за времето, която показва че въпреки тридневното затопляне в края на тази седмица през октомври ни очаква трайно застудяване. Така са изпълнени двете условия в Наредбата по топлоснабдяване за пускане на парното, а именно  три последователни дни със среднодневна температура под 12 градуса и наличието на прогноза за  трайно понижаване на температурите.
  Включването на отоплението в столицата започна от детските градини и яслите, учебните заведения и болниците. През следващите дни поетапно ще бъдат включени жилищните сгради във всички топлорайони и накрая парно ще имат и административните сгради. В рамките на днешния ден е включено отоплението на 1375 сгради. До края на седмицата с включено отопление ще бъдат всички близо 430 000 абоната на Топлофикация София. Възможно е да има леки колебания в топлоподаването през следващите дни докато се темперира и настройва топлопреносната мрежа.
„Взехме решение да стартираме отоплителен сезон 2011-2012 г., за да осигурим  топлинния комфорт на софиянци. Все пак, ако има наши абонати, които искат да забавим пускането на отоплението в жилищата им могат да подадат индивуално заяление за това след решение на Общото събрание на етажната собственост в деловодството на дружеството и ние ще се съобразим веднага с тяхното желание.”, заяви Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на Топлофикация София.
  Топлофикация София е в пълна готовност да осигури безпроблемното протичане на отоплителния сезон. През летните месеци бяха приключени успешно необходимите ремонтни дейности и рехабилитирани участъците от топлопреносната мрежа с най-чести аварии през миналата зима. Екипите на дружеството и подизпълнителите работиха усилено на 27 обекта, като бяха подмени над 13 км топлопроводи и инвестирани над 6 млн. лева. Подменени са вече над 90% от абонатни станции в столицата.
“Наличието на новите абонатни станции с модерна електроника ще позволи автоматичното управление на подадената топлина към сградната инсталация в зависимост от външните температури. Така заедно с възможността да регулират отоплението в домовете си чрез радиаторните вентили, нашите абонати ще могат да оптимизират разхода си на топлинна енергия, да регулират потреблението си и да управляват сметките си.” коментира още Стоян Цветанов.
   „Призоваваме нашите клиенти да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна и топловодна инсталация и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.”, категорични са от Топлофикация София.
От дружеството напомнят  на всички абонати още сега да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване  на отоплителните тела след пускане на отоплението. Добре е да бъде направена и проверка за изправността на електронните уреди за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, следва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.
    За допълнителна информация във връзка с общото пускане на отоплението в столицата  дружеството предоставя следните телефони:

ТР”София” –             931 49 49
ТР”София Изток” –         970 99 32
ТР”Земляне” –             859 01 95
ТР”Люлин” –                   934 00 80

Пресцентър „Топлофикация София”ЕАД