Топлофикация София използва ваканционния сезон за подмяна на 10,5 км тръби

2011-07-26

Топлофикация София използва ваканционния сезон за подмяна на 10,5 км тръби

Близо 6 млн. лв. инвестира дружеството в ремонти на мрежата през 2011 г.

Планираната за тази година подмяна на над 10,5 км. тръби от топлопреносната мрежа на Топлофикация София ще приключи почти изцяло до началото на септември. Целта е да се използва летния ваканционен сезон, за да бъде намалено неудобството за столичани. В ремонтите дружеството инвестира близо 6 млн. лв. собствени средства. Ежегодната подмяна на участъци от мрежата гарантира намаляването на загубите на топлинна енергия и вода многократно, осигурява надеждната работа на системата през отоплителния сезон и води до намаляване на авариите.

Като част от планираните ремонти от днес до 7 септември 2011 г. Топлофикация София ще рехабилитира централен топлопровод на ул. Русалка в столицата. Заедно с отклоненията си той е с дължина над 1,5 км и е най-големият в програмата за тази година, като съответно изисква най-сериозен ресурс и време. Ремонтът засяга абонатите в района между ул.”Оборище”, бул.”Хр.и Евлоги Георгиеви”, бул.”Мадрид” и бул.”Ситняково” и е крайно наложителен заради изключително високия брой аварии през последните години. От 22 юли започна и подмяната на топлопреносната мрежа в района между между ул. „Кюстенжа”, ул. „Житница”, бул. „Цар Борис III”, ул.”691”, ул.”Хайдушко изворче”и ул.”Хайдушка поляна”, като екипите на дружеството ще приключат работа за по-малко от 5 дни. От 1 август от 19 август 2011 г. ще се подменят тръбите в района мeжду ул. "Княз Борис I", бул. "Скобелев", бул. "Витоша" и бул. "П. Евтимий".

“Подмяната на топлопреносната мрежа неминуемо води до неудобства за столичани, но се стремим да намерим най-удачния вариант и да свършим основната част от работата от края на юли до началото на септември. По наши данни това е времето с най-ниска консумация на топла вода, защото хората заминават на почивка. Освен това изискваме от фирмите-изпълнители да работят максимално ефективно и при възможност да съкратят предварително обявените срокове, без това да застрашава качеството на ремонтите.”, обясни Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на Топлофикация София. „Засегнатите абонати трябва да знаят, че временното неудобство сега ще им гарантира избягване на сериозния риск през зимата да остават без парно и топла вода заради аварии”, допълни той.

От 2007 г. Топлофикация София вече не извършва задължителната профилактика на мрежата от 15 дни и топлоподаването се спира само в тези участъци, които са предвидени за подмяна и ремонт. За колко време абонатите ще останат без топла вода зависи от дължината и местоположението на ремонтния участък, както и от възможността той да се изолира и да се осигури топлоподаване към засегнатите абонати по други трасета. Тъй като по-голямата част от топлопроводите са положени под улиците, организацията на работа изисква да се работи поетапно, като бъдат осигурени режими на пропускателност на трафика и възможност за достъп на живущите до домовете им. Същевременно в повечето от случаите не съществува техническа възможност за алтернативно подаване на топла вода към клиентите.

Данните на дружеството сочат, че през август и началото на септември столичани консумират най-малко топла вода, заради летните отпуски и това е причината ремонтите работи да са съсредоточени в този период. Ремонтните екипи работят без почивка, за да гарантират бързото приключване на дейностите. За доставките на предварително изолираните тръби, арматурата и извършването на строително-монтажните работи са проведени 5 процедури според изискванията на Закона за обществените поръчки. Спечелилите фирми и екипи на дружеството ще работят на 39 обекта в столицата.

Според нормативната база при извършването на планови ремонти по топлопреносната мрежа„Топлофикация София” е задължена да информира своите клиенти 15 дни предварително за началната и крайната дата на ремонта. Графиците за планираните през това лято ремонти по мрежата са достъпни на сайта на дружеството. Компанията изисква от фирмите-изпълнители на обектите максимална оптимизация на графиците за работа, за да може топлоподаването да се възстанови веднага след приключването на монтажните работи. Фирмите, спечелили тръжните процедури, са задължени да внесат гаранция за добро изпълнение, като в случай на закъснение или пропуски в работата си те търпят финансови санкции. Качеството на тяхната работа се следи както от инвеститорите на дружеството, така и от независимия инвеститорски контрол и Столичния инспекторат. Независимо от това Топлофикация София призовава своите клиенти да упражняват активен обществен контрол и да ни информират за пропуски и нарушения на обектите на тел. 02/958 01 55, като запишат своето гласово съобщение и оставят телефон за обратна връзка. Клиентите могат да използват при необходимост информационните телефони в съответните топлорайони, както и да подават своите сигнали на e-mail: mnenia@toplo.bg.