Топлофикация София се бори с кражбите на парно чрез радио отчитане

2011-07-12

70 лева месечна сметка за двустаен апартамент от 72 кв.м. за новия отоплителен сезон догодина, ако плащаме на равни месечни вноски

Топлофикация София ще се бори с кражбите на топлоенергия чрез радио отчитане на топломерите. Това обяви днес ръководството на дружеството по време на демонстрация на услугата за дистанционно отчитане на потреблението. Новият метод, който е въведен пилотно в сграда с 22 апаратамента в Люлин, позволява измерване на консумацията на топлоенергия в реално време. Това става с помощта на GPS система и специален софтуер, като данните от специалните топломери се прехвърлят на сървър чрез връзка през мобилен телефон. Така абонатите са наясно точно колко са потребили през дадения месец и заплащат за него, вместо за прогнозен дял. Накрая на годината те също получават изравнителна сметка, но тя е в рамките на около 1%.

Освен прозрачност и удобство за потребителите радио отчитането дава и по-високо ниво на сигурност. Трансформирането на данните става по електронен път и не е възможно те да се загубят, тъй като се архивират автоматично и са независими от всяко следващо отчитане. „Едно от най-големите преимущества на радио отчитането е, че този вид измерване елиминира субективната човешка грешка и дава възможност да се спрат опити за манипулиране на уреди и кражби на топлинна енергия. При отчитането софтуерът веднага регистрира нередности или нетипично потребление, например завишена консумация в общите части и рязко намаляване на консумацията в някое от жилищата. Така се получава навременно предупреждение, за да бъде направена допълнителна проверка”, обясни Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на Топлофикация София. „Освен това не е нужно да се осигурява достъп до уредите, което освобождава абонатите от ангажимента да бъдат вкъщи в съответния период”, обясни още той. 

От предимствата на радио отчитането могат да се възползват както абонатите на нови сгради, така и на сгради вече свързани към Топлофикация София. И в двата случая трябва да бъдат поставени специални уреди за измерване, като в новите сгради с хоризонтална система това е един общ топломер за апартамента, а в тези с вертикални щрангове – отделни топломери на всички радиатори. Новият метод позволява и дистанционно отчитане на потреблението на топла вода, като отново трябва да бъдат монтирани специални водомери с връзка към системата. Цените на уредите за дистанционно топлинно отчитане са средно с около 30% по-високи от тези на конвенционалните радиаторни разпределители, а годишното отчитане на един топломер струва 6 лева.

„Въпреки че цената на уредите е по-висока, тя се изплаща многократно заради удобството, прозрачността и сигурността на услугата. Затова ние вярваме, че това е бъдещето и постепенно все повече софиянци ще избират новия метод”, категоричен е Цветанов.

Освен пилотната сграда в Люлин още две нови кооперации в столицата са подали заявления за радио отчитане от Топлофикация София през новия отоплителен сезон. Убедително се увеличава и броят на абонатите, които избират дружеството за свой топлинен счетоводител

при ползването на конвенционалната услуга за отчитане. От 22 в началото на годината обслужваните сгради са се увеличили на 34. Преди началото на новия сезон пред финализиране са и договорите с още 20 кооперации. Така общият брой на абонатите в тях ще достигне до около 2000 души.

„Печелим клиенти за отчитане с две основни предимства – първо предлагаме най-ниската цена за конвенционални уреди в столицата и второ удобството хората да се обръщат към един доставчик на всички услуги, вместо да се чудят кой въпрос към кого да адресират”, обяснява Цветанов.

Според него тази година голяма част от потребителите имат добър повод да преценят още веднъж избора си на топлинен счетоводител, както и възможността за преминаване към радио отчитане. Причината за това е, че през следващите месеци изтича 10-годишният експлоатационен срок на около 30% от топломерите в столицата. Това означава, че те трябва да бъдат подменени или поне да им бъдат поставени нови батерии, когато топлинният счетоводител предлага тази възможност.

„За да гарантираме възможността за информиран избор по отношение на получаваните услуги от Топлофикация София и топлинните счетоводители и да разясним още веднъж различните отговорности в процеса, от юли стартираме специална информационна кампания за столичани. Ще обясним още веднъж на хората какви са правата им и към кого да се обръщат в различните случаи, както и възможностите за гъвкаво заплащане на сметките чрез равните месечни вноски”, обяви днес Цветанов.

Един от основните акценти в кампанията е опцията потребителите да заплащат потребената топлоенергия на равни месечни вноски.  Това позволява ясно планиране на семейния бюджет, балансиране финансова тежест през всички месеци, избягване на шоковите зимни сметки и риска от задлъжняване. Според изчисленита на експертите на Топлофикация София в масовия случай на потребление в апартамент от 72 кв.м. средната месечна равна вноска ще бъде около 70 лв. за  отоплителен сезон 2011-2012 (при цена 0,92976 лв. за  kWh от 1 юли 2011г.). При апартамент от 34 кв. м. равната месечна вноска е 46,5 лв. а при жилище от 113 кв. м. абонатите ще плащат на месец по 95, 11 лв.

От дружеството уточниха още, че финалните изравнителни сметки за отоплителния сезон 2010-2011 ще бъдат готови най-късно до края на август, защото все още тече законовия срок на възражения и преизчисления.

Пресслужба „Топлофикация София”ЕАД