Съобщение 13.04.2011 г.

2011-04-13

МАРТЕНСКИТЕ СМЕТКИ ЗА ПАРНО В СТОЛИЦАТА СА С 15% ПО-НИСКИ ОТ ФЕВРУАРСКИТЕ 1940 СА НОВИТЕ КЛИЕНТИ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА
 

Мартенските сметки за парно и топла вода на столичани са средно с 15% по-ниски в сравнениес тези за февруари, съобщи днес Стоян Цветанов, изпълнителен директор на Топлофикация София.
През март 2011 г. дружеството е доставило на клиентите си в гр. София 547 284 МВтч топлинна енергия, което е с близо 95 000 МВтч по-малко от подаденото количество за предходния месец.
Данните от изчислителния център на дружеството показват, че близо 85% от абонатите попадат в най- голямата потребителска група със сметки под 150 лв.
“Нивата на мартенските сметки са според очакванията ни и тенденцията за понижение се запазва.
Припомням, че февруарските сметки на столичани бяха с 14,4% по-ниски спрямо януарските. До този момент 190 сгради са се възползвали от възможността да заявят предсрочно спиране на топлоподаването по решение на общото събрание. От понеделник ще започнем поетапно общо спиране на отоплението в София. ”, уточни още Стоянов.

По време на дискусионен форум с участието на представители от фирми - топлинни
счетоводители, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и асоциация “Активни потребители” беше обявено, че близо 70% от подадените до Топлофикация от абонатите жалби имат отношение към дяловото разпределение. Сигналите са свързани с несъгласие на потребителите с изравнителната им сметка, несъгласие с определените прогнозни дялове, несъгласие с начислените суми за топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация и от щранг-лирите. Останалите 30% от подадените жалби са свързани с нормативната уредба и по конкретно със заплащането на топлинна енергия за общите части.

“Според нас тази статистика показва, че абонатите ни се нуждаят от по-добра комуникация, отношение и информираност специално по въпросите за дяловото разпределение. Всеки по веригата доставчик- регулатор-топлинен счетоводител трябва да поеме своята отговорност, за да предоставяме на своите клиенти по-качествена услуга. Топлофикация е готова да излезе на пазара за дялово разпределение и да отговори на изискванията на потребителите си.” каза още Цветанов.
В момента в столицата има 22 сгради, в които Топлофикация София извършва дялово разпределение и от тях няма постъпили жалби. В същото време събираемостта от тези клиенти достига до 90%. „Това е доказателство, че можем да сме ефективни. Искам да успокоя и фирмите за дялово разпределение да не се притесняват от нелоялна конкуренция в наше лице, а напротив – всички заедно трябва да работим за подобряване качеството на топлинната услуга”, категоричен е Цветанов.
Според изнесените днес данни от началото на годината 1940 нови абонати са присъединени към дружеството.
Пресслужба “Топлофикация София” ЕАД