Съобщение 12.02.2011

2011-02-12

Януарските сметки за парно в София  - средно с 5,7% по-високи от декемврийските заради минусовите температури

55,4% от абонатите ще получат фактури от 50  до 150 лева

Средното увеличение на сметките на абонатите на „Топлофикация София” за месец януари е 5,7% в сравнение с тези за декември 2010 година. Основната причина за това е ниската средномесечна температура за месеца от -1,1 оС (при +0,5 оС за декември 2010 г.), която съответно е увеличила общото потребление на топлоенергия на софиянци с 10,8%. Влязлото в сила от 1 януари 2011г. намаление на цените на топлинната енергия с 5,1% компенсира негативния ефект и така средното увеличение се изчислява на 5,7%.

През януари 2011 г. „Топлофикация София” ЕАД е доставила на клиентите в гр. София 750 160 МВтч при среднодневни температури -1,1 оС и цена 88,932 лв. за мегаватчас с включен ДДС. За сравнение през декември 2010 г. доставената топлинна енергия е 676 767 МВтч при среднодневни температури от +0,5 оС при цена 93,732 лв. за мегаватчас с включен ДДС.

Най-голяма остава групата на потребителите със сметки от 50 до 150 лева – 54,5%., сочат данните на изчислителния център. За сравнение  - сметки в този диапазон за декември 2010 година са на 56% от домакинствата.

„При 19 дни с отрицателни външни температури през януари имахме по-песимистични очаквания. Намалението на цената, обаче, ще се усети положително от клиентите ни и разликата в сметките няма да е драстична”, коментира Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация София”ЕАД. „Важно е да се уточни, че средното увеличение за столичани е под 6%. Каква ще е разликата в сметките зависи от това как се е променило потреблението на сградата, в която живеят, а индивидуалните сметки ще могат да се видят чак в края на отоплителния сезон, когато топлинните счетоводители направят отчитането на уредите. Тогава, ако някой е консумирал по-малко топлина, може да  регистрира намаляване на сметката си и съответно парите ще му бъдат върнати”, уточни той.

В месечните си фактури клиентите могат да видят посочено количеството енергия, отчетено по общия топломер в тяхната сграда. Това количество консумирана топлинна енергия се разпределя на всеки отделен имот според прогнозния дял, определен от фирмата – топлинен счетоводител и може да се провери на втората страница на месечната фактура под № 22. По правило, ако клиент е имал доплащане при изравнителната си сметка през миналия сезон, за този сезон му е определен по-висок прогнозен дял и съответно той плаща за по-голямо количество топлинна енергия. По тази причина и сметките му през настоящия сезон логично ще бъдат по-високи от сметките през предходния. След изготвянето на изравнителната сметка, ако клиентът е потребявал по-малко от определения прогнозен дял, сумата ще му бъде върната.

Прогнозният му дял за следващия отоплителен сезон ще бъде намален.

Пресслужба “Топлофикация  София” ЕАД