Кампания "Малки и големи заедно на пътя"
 

Жертвите в катастрофи с камион с 6 по-малко в първата година на Малки и големи заедно на пътя

Кампанията за повече толерантност на пътя продължава с уроци за млади шофьори, провокативно видео и 500 хил. стикера

 

"Топлофикация София" ЕАД подкрепя Националната кампания "Малки и големи заедно на пътя" 

През първата година на информационната кампания Малки и големи заедно на пътя в катастрофи с камиони у нас са загинали 6 души по-малко. Това показва официалната статистика на Пътна полиция при ГД „Охранителна полиция”. За периода март 2011-март 2012 година при ПТП с участие на тежкотоварен автомобил има 59 загинали, в сравнение с 65 за периода март 2010–март 2011 година. Катастрофите с влекач също са отнели 3 живота по-малко. Две по-малко са жертвите в ПТП с камион в района на София, като от 5 те са намалели на 3, отчитат от Пътна полиция при СДВР.

Националната кампания Малки и големи заедно на пътя за повече толерантност между шофьорите на леки и тежкотоворни автомобили и повишаване сигурността на пътя стартира през 2011 година. Тя е инициирана от Волво България с подкрепата на Министерство на вътрешните работи – Пътна полиция, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, десетки общини, неправителствени и браншови организации, медии и др. Основната цел на инициативата е намаляване на жертвите чрез повишаване на информираността и разбирателството между различните участници в движението.

За периода на кампанията жертвите от всички ПТП в страната са намалели от 820 на 658. От Пътна полиция отчитат и спад на общия брой катастрофи, в които има пострадали. От 7105 те са намалели на 7004 или са със 101 по-малко. Делът на ПТП по вина на камион остава сравнително нисък – под 8% от всички регистрирани.

„Разбира се, положителната тенденция е факт основно благодарение на усилията на контролните органи и отговорните власти. Но дори да сме помогнали за спасяването на един човешки живот, кампанията Малки и големи заедно на пътя, си е струвала. Затова ще я продължим и през 2012 година”, категоричен е Александър Санин, Управител на организаторите от Волво България. „Сигурността на пътя е обща кауза, която се нуждае от толерантност, добра воля и отговорно поведение в първо лице единствено и множествено число.”, допълни той.

Данните на контролните органи показват още, че основните причини за ПТП по вина на камион са отнемането на предимство, несъобразена или превишена скорост, както и неправилното движение назад, при което пешеходци и колоездачи често попадат в т.нар. мъртва зона на водача. За разглеждания период март 2011–март 2012 година при 1,8% от произшествията по вина на камион, водачът е уличен в употреба на алкохол. При шофьорите на леки автомобили, предизвикали катастрофи, процентът на тези с положителна проба за алкохол е по-висок – близо 4,3%.

„Остарелите и неподдържани камиони по българските пътища са една от причините за негативния имидж на „големите” на пътя у нас. Но не е редно заради тях или заради изолирани инциденти с участие на товарни автомобили, да се слага етикет на всички и да се насажда противопоставяне.”, обясняват организаторите на Малки и големи заедно на пътя и допълват „Това, в което вярваме ние е, че дали си добър или лош на пътя е въпрос на личен избор и отговорност, а не на размер.”

Активен вече е и новият сайт на Малки и големи заедно на пътя – betolerant.info. Организаторите отново предвиждат национална радио кампания и разпространение на 500 000 стикера за леки автомобили и камиони с посланието „Бъди толерантен!”. Те ще се разпространяват в касите на ЕasyPay и магазините на Multirama в цялата страна. Ще бъдат подновени над 2600 стикера на колите на обществения транспорт в София и други големи градове. Желание да се включат в инициативата са проявили още десетки общини.

През 2012 година пилотно ще стартира и специален обучителен модул Малки и големи заедно на пътя в избрани школи за курсове за шофьори на леки автомобили. Целта е още от самото начало бъдещите водачи да разберат повече за спецификите на движението и взаимодействията между различните превозни средства на пътя. Те ще получават и наръчник с лесни за разбиране и прилагане съвети за безопасното движение на малките и големите на пътя.